Cu totii iubim surprizele, in mod special pe cele placute. Si pentru ca perioada sarbatorilor de iarna se apropie, masina devine din ce in ce mai utila, fie ca planuiesti un concediu cu familia, sau chiar o scurta vizita la rude sau prieteni.
Ne sunt dragi masinile si facem tot posibilul pentru a le mentine mereu in cea mai buna forma posibila. Totusi, uneori, acestea sa ajung sa cedeze, fie din cauza uzurii avansate, fie din cauza unor piese de slaba calitate sau chiar din cauza noastra, prin felul in care le exploatam.
Pentru a evita surprizele neplacute, odata cu venirea frigului, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi utile, pentru a preveni defectarea cutiei de viteza.
La fel ca si noi, si
cutia de viteze are nevoie de ceva timp pentru a se incalzi si a functiona la parametri optimi. De aceea se recomanda ca in primele minute de deplasare, schimbarea vitezelor sa se faca lent, fara a tura prea mult motorul. La multe masini se simte cand cutia de viteze ajunge la temperatura normala de functionare, vitezele schimbandu-se ceva mai usor. In sezonul rece acest fenomen este cu atat mai accentuat.
Fie ca este vorba de stationarea masinii sau manevrarea acesteia, frana de mana joaca un rol deosebit de important. Aceasta are menirea de a o tine pe loc, chiar si atunci cand se efectueaza o parcare in panta. Una dintre cele mai frecvente greseli ale soferilor este aceea de a nu folosi frana de mana, mai ales atunci cand se stationeaza intr-o panta. Multi au obiceiul de a lasa masina doar “in viteza”, fara a folosi frana de mana atunci cand parcheaza intr-o panta, acest lucru creind presiune asupra
sistemului de transmisie al masinii, ducand in timp la deterioararea acestuia.
Asadar, nu uita, sa tragi frana de mana atunci cand stationezi sau parchezi!
Un alt aspect deosebit de important in constituie schimbarea in marsarier. Efectuata in miscare, aceasta manevra reprezinta o alta mare greseala pe care o poate face un sofer, atunci cand vine vorba despre masina sa si despre sanatatea
cutiei de viteze a acesteia. Actionata in marsarier, fara a opri complet masina, se exercita o foarte mare presiune pe
cutia de viteze, fortand angrenajele care lucrau intr-un sens, sa-si schimbe imediat sensul de rotatie, actionand ca o frana. Acest lucru deterioreaza foarte mult cutia de viteze, cat si angrenajele respective.
Foloseste frana de motor pentru a ajuta masina sa incetineasca. Frana de motor va ajuta masina sa retrogradeze dintr-o treaptă de viteza superioara in una inferioară. Poti sa faci asta cu toate masinile dotate cu
cutie de viteze manuala, dar şi cu majoritatea masinilor cu cutii automate, in modul manual.
Indiferent de drumul ce urmeaza a fi parcurs, nu uita ca in sezonul rece sa pornestila drum doar daca autoturismul este corect echipat si pregatit. Astfel, vei calatori in siguranta atat tu cat si pasagerii care te vor insoti la drum.